Korein Dezső

Iskolái elvégzése után a tex­tilkereskedelmi pályára lépett. Szombathelyen sokáig volt az orthodox hitközség elnöke. Az orthodox politikában, mint az Országos Orthodox Központi Bizottság tagja, vezető szerepet játszik. Egyetlen orthodox tagja a fővárosi bizottságnak s mint ilyen a zsidó altruista intézmények támo­gatását szorgalmazza. Egyik megszervezője és elnöke a Szombattartó Szövetségnek. Felekezeti és napilapokba számos cikket írt felekezeti és gazdasági kérdésekről. A Szombat-Almanach szerkesztője.  

V. A.

1870-ben Pápán születtem. A pápai Szent Benedekrendi főgimnáziumot végeztem. Mint hírlapíró működöm 1890 óta. Szerintem a városatyai tisztséget már diákkorban kell előkészíteni, illetve közéleti gyakornokoskodással bevezetni. Diákkoromban az önképzőkör elnökének választottak meg, az iskolai tanulmányok bevégzése után, 18 éves koromban már egy ifjúsági egyesület alapítója és elnöke lettem. 20 éves koromban pedig írtam első hírlapi cikkemet, a „Pápai Lapok”-ban, „Kereskedelmünk megmagyarosítása” címmel, amelyet több dunántúli lap átvett. 1890-ben a Pápai Lapok főmunkatársaként dr. Fenyvessy Ferenc, későbbi főispán mellett működtem. Szombathelyre kerülvén a  kereskedő és Iparosok pártja városi képviselőnek választott meg és így lettem a szép dunántúli városban városatya. Budapestre áttéve lakhelyemet és üzleti telepemet, különféle vonatkozásban belesodródtam a fővárosi közéletbe és mint a zsidó egyház egyik exponens vezető tagja, annyi tisztséget róttak reám, hogy ma már nem vagyok ura sem magamnak, sem családomnak, mert valóságos hólapdarend szerint sodródom egyik közintézmény vezetőségéből a másikba. Tagja vagyok az országos orthodox zsidó hitfelekezet központi bizottságának, az OMKE igazgatóságának, elnöke az Országos Szombattartók Szövetségének, magyarországi delegáltja a Berlinben székelő Weltverband der Sabbathfreunde világszövetség igazgatóságának és elnöke több jótékonysági egyesületnek. Ez nem mint mondani szokták: „a nagyság átka”, dehogy! ez a gyengeség átka. A székesfőváros törvényhatósági bizottságában természetesen hivatásomnál fogva a közgazdasági kérdések iránt érdeklődöm, egyházi funkciómnál fogva a vallásügyi tételek, humánus érzésemnél fogva pedig mint a szociálpolitikai bizottság tagja a népjóléti és jótékonysági intézmények érdekelnek. Szeretném, ha a valláserkölcsi és emberbaráti etika törvényei valósulnának meg a főváros minden vonatkozásában, mert én valláskülönbség nélkül tisztelek minden hitéhez ragaszkodó embert és mindig a szenvedő emberiséget látva, a humanizmus gyakorlatba vételét tartom a városatyai tisztség egyik legfontosabb kritériumának.     

Forrás: Magyar zsidó lexikon. Szerk. Ujvári Péter. Budapest, 1929.  Amíg városatya lettem. Szerk. György Endre. Budapest, 1930.

Születési dátum
Születési hely
Pápa
Részleges halálozási dátum
?1944
Halálozás helye
Auschwitz
Foglalkozás
fővárosi bizottsági tag, kereskedő, író