Csillag Ferenc

A pápai Református Főiskolai Nyomdában tanult 1893-tól 1896-ig. Későbbi kondíciói: Franklin-Társulat, Athenaeum (5 év), Pallas (22 év); közben szociáldemokrata párttitkár volt 6 esztendeig. Nyomdásztársadalmi munkássága: tevékeny munkásságot fejtett ki a szakszervezeti és pártszervezeti mozgalomban, ismételten alelnöke a Budapesti Hírlapszedők Körének, a Helyi Bizottságnak; állandó munkatársa a Typographiának. A Népszava kiadóhivatalában is működött. Megírta – mint társszerző – a Hírlapszedőkör ötven éves történetét. Hat éven keresztül tagja volt Budapest törvényhatósági bizottságának.

Fölszabadulásom óta tevékenykedem a nyomdaimunkásság szakszervezeti munkájában és a szociáldemokrata pártszervezeti mozgalomban. A nyomdászoknál évek hosszú sora óta bizalmiférfi, majd a szabadszervezeti bizottság tagja vagyok. Állandómunkatársként dolgozom a Typographic című szaklapnál. Részt vettem a téglagyári munkások vidéki szervező munkáiban. A szociáldemokratapárt tisztviselője, később adminisztratív titkára voltam. Ez idő szerint megint nyomdában dolgozom, a törvényhatósági bizottságban első-sorban közegészségügyi, köztisztasági, közvilágítási ügyekkel foglalkozom.

Forrás: Nyomdászati lexikon. Szerk. Bíró Miklós, Kertész Árpád, Novák László. Budapest, 1936. Társadalmi lexikon. Szerk. Madzsar József. Budapest, 1928. Amíg városatya lettem. Szerk. György Endre. Budapest, 1930.

Részleges születési dátum
?1881
Születési hely
Pápa
Részleges halálozási dátum
?
Halálozás helye
?
Foglalkozás
nyomdász