Tarján László

Középiskolai tanulmányait a Pápai Református Gimnáziumban folytatta. Érettségi után beiratkozott a Budapesti Pázmány Péter Tudomány- egyetem Orvosi Karára. 1944-ben a világháború eseményei miatt az egyetemet áttelepítették Haliéba, először itt szerzett orvosi diplomát. A háború végét követően hadifogolytáborok orvosaként dolgozott, majd hazatért. Itthon orvosdoktori oklevelét nem ismerték el érvényesnek, vizsgáinak megismétlésére kötelezték, majd 1949-ben Budapesten újra diplomázhatott. 1949-től a Kaposvári Kórházban dolgozott, először a sebészeti osztályon. Az osztály feladata volt Somogy megye területén az általános és a baleseti sebészeti ellátás, és itt alakult meg hazánkban az első, nem fővárosi, önálló ortopédsebészeti osztály, amelynek alorvosa volt. 1953-ban feladatául kapta a területi vérellátás megszervezését. 1954-től 1983-ig volt a Kaposvári Kórház vérellátó osztályának vezetője. Kidolgozta és irányította a vérellátás rendszerét Somogy megye területén. Ezt a tevékenységét 1965 és 1974 között, a Kórház igazgató főorvosaként is folytatta. Az 1956-os forradalom és szabadságharc idején több alkalommal szervezte meg vérkészítmények szállítását Budapestre, a szállítmányokat személyesen kísérte a fővárosba. Igazgató főorvosként a Kaposvári Megyei Kórházban az alábbi fejlesztéseket valósította meg: nővér- szállás, kórbonctan, műszaki épületek felépítése, sebészeti és baleseti osztály bővítése, medikusszálló kialakítása, fertőzőosztály felújítása, altatógépek használatának bevezetése, röntgen- és EKG-park modernizálása, nyolcágyas intenzív osztály kialakítása, gasztro-enterológiai részleg és izotóplaboratórium létrehozása. A vezetése alatt álló kórház a Pécsi Orvostudományi Egyetem Oktatókórháza lett. 1983-ban nyugállományba vonult, de ezt követően is dolgozott, 1991-ig a Kaposvári Rendelőintézetben látott el sportorvosi és sebész szakorvosi feladatkört.
Szakvizsgái: sebészet, transzfúziológia, egészség- ügyi szervezéstan.
Legmagasabb kitüntetései: érdemes orvos, Kiváló Orvos, Munkaérdemrend ezüst fokozata, a „vöröskeresztes munkáért" kitüntetés arany fokozata.

Igényes volt magával és másokkal szemben, tehetséges a sportban (országos második volt kardvívásban) zenében (kitünően hegedült). Felelősségtudat, biztonságot adó szeretet jellemezte orvosi pályáját, magánéletét.

 

a munkásságára vonatkozó adatok részben Németh Ildikó dr., a Kaposvári Területi Vérellátó Intézet főorvosának szíves közlése alapján.
Tarján Zsuzsa dr.

Forrás Orvosi Hetilap. 2006. 147. évf. 20. sz. p. 949.

Részleges születési dátum
?1921
Születési hely
Répcelak
Halálozás dátuma
Halálozás helye
?Kaposvár
Foglalkozás
orvos, sebész, sportorvos