Karczagi Jánosné (Dávid Józsa)

Hely:
Alsóvárosi temető
Felirat:

Karczagi Jánosné Dávid Józsa, Horváth Dezső és felesége Karczagi Erika.

Karczagi Erika fia Nagy Péter élt 56 évet.

Megjegyzés:

Karczagi Jánosné Dávid Józsa (1894-1947): fényképész.

Karczaghy Béla 1905-ben kezdte a szakmát. Budapesten dolgozott, 1921-ben Kőbányán a Belső-Jászberényi út 11. szám alatt állt a „Record” nevű fényképészeti műterme. Felvételei jelentek meg a rövid életű Kőbányai Naplóban. Vizit- és kabinetképeket is készített, hátoldalukon reklámgrafikával. Időközben feleségül vette Dávid Jozefa Teréziát. Megszületett leányuk, Karczghy Éva. Józsa – így becézték az asszonyt – megtanulta a fényképészetet, olyannyira, hogy végül csak ő dolgozott a műteremben, a férje inkább festegetett, mert festőművész volt. a házasságuk megromlott.

Pápára 1922-ben költöztek, Józsa és az édesanyja fizette ki az Árok utca 4. szám alatt lévő műterem árát. Karczaghy Béla itt Pápán már csak a képzőművészetnek élt, portréiról és más festményeiről a helyi hírlap is írt. A férj hamarosan elhagyta a családját.

A műtermet Dávid Józsa a férje nevén vezette tovább, amíg 1927 októberében saját nevére kapott iparengedélyt.

A fényképekre Karczaghy vagy Karczaghy utóda felirat került. Vizitképeket is készített még, zselatin ezüst eljárással, a karton hátoldala üresen maradt.

Dávid Józsa megismerkedett Krauss János Segesvárról Pápára települt kereskedővel. Az asszony harmincöt éves volt, amikor 1929. augusztus 12-én összeházasodtak. Leányuk született, Karczagi Erikának hívták – aki még él és mesélt családjáról. Édesanyja tanította be az új férjét a fényképész szakmára, az Árok utcából a közeli Kossuth utca 32. szám alá 1932. július 1-jével költözött a műterem. A postapalotával szemben lévő fotószaküzlet és illatszerbolt közös cégtábláján ezt lehetett olvasni: KARCZAGI. Azért választotta édesanyja ezt, hogy az ügyfelek által már jól megszokott és bevezetett név ne változzon, de a régi se legyen teljesen. Az üzletvezető Krauszt (már sz-szel, magyarosan írva) János volt.

Karczagiék az 1930-as évekre a város legjelentősebb és legtöbbet foglalkoztatott fényképészévé váltak. Nem csak arcképeket és családi fotókat készítettek, hanem ott voltak Pápa minden fontosabb eseményén: például Horthy Miklós látogatásáról képeslapokat adtak ki, az első pápai szüreti mulatságot 1935. szeptember 17-én vették le. Kiadtak egy művészi képeslapsorozatot 1933-ben a város utcáiról, tereiről és épületeiről: ezek a képek több helyi könyvben és kiadványon szerepeltek, még évek múlva is. Érdekes, hogy a fotós nevéhez ismét (vagy még) Karczaghyt írtak. A vasútállomásra vezető Esterházy úton reklámcélból üveges vitrint helyeztek el.

Dávid Józsa 1947 júliusában hunyt el Pápán, 53 éves korában.

Forrás: Ürmös Lóránt: Régi pápai fényképészek 64-67. p.