Burcsi Elemér Dr.

Hely:
Kálvária temető
Felirat:

Dr. Burcsi Elemér 1943–2015, Nikodém Mária 1949–20, Nikodém Jenő 1911–1990, neje Kalmár Erzsébet 1919–2004.

Megjegyzés:

Dr. Burcsi Elemér (Aknaszlatina, 1943. szeptember 4. – 2015. április 23.): háziorvos, az Egészségügyi Alapellátási Intézet orvos-igazgatója.

Kárpátaljai településen született, édesapja katonatiszt, édesanyja háztartásbeli volt. A háború után Németországba távozott a család az érkező orosz csapatok elől, majd később visszatértek Magyarországra. Nagykanizsa mellett, Gyóta pusztán a nagyszülők fogadták be őket. 6 éves korában az édesapját Esztergomba vezényelték, itt kezdett iskolába járni. Édesapja ismét vezénylést kapott és az ötödik osztályt már Pápán kezdte meg. Az Elekthermax lakótelepen kaptak lakást. A Türr István Gimnáziumba járt középiskolába, ahol végig kitűnően tanult. 1962-től a Pécsi Orvosi Egyetemen folytatta tanulmányait és 1968-69-ben végzett, mint szigorló orvos.

Egyetemista évei alatt már belekóstolt a teniszjátékba és amikor hazajött Pápára, a Téglaipar támogatásával a Vasas pályán létesítendő teniszpályák építésében részt vett. 1969-től már a Veszprém OB. III. osztály csapatában versenyzett. A tenisz élete végéig örök szerelme maradt.

1970-től a pápai kórházban dolgozott belgyógyász orvosként. 1971-ben megnősült, felesége Nikodém Mária. Még ebben az évben körzeti orvos lett a 7-es sz. körzetben.

Ebben az időben a győri orvosi teniszcsapathoz igazolt át. A kihívás az az volt, hogy magasabb osztályban játszhatott. Az ingázás már sok gonddal járt, ezért itthon szorgalmazta a meglévő teniszpálya mellé még két pálya építését, ami a harmadosztályban követelmény volt. Megígérte, hogyha a teniszcsapat feljut az országos bajnokság harmadosztályába, akkor a Pápai Vasas csapatában játszik tovább. A nyári selejtezőkön, az akkor még csak kezdő teniszcsapat feljutott a III. osztályba és ígéretéhez híven hazatért. Városunkban komoly teniszélet alakult ki az évek során, a csapat sok sikert ért el.

1972-ben megszületett Natália lányuk, majd 5 évvel később Péter fiuk is.

A körzeti orvosi munka mellett 1995-ben az Egészségügyi Alapellátás vezetője lett. A közéletben is részt vett, képviselő volt. A város vezetése és az orvosi szakma  nagyra értékelte munkáját, több elismerésben is részesült.

Forrás: Szélesvíz Pápa város folyóirata, 2015. II/2. 41. p. = Gosztola István: Burcsi doktor búcsúztatója.