Skublics Viktor vitéz

Hely:
Kálvária temető
Készítette:
Schneider Géza kőfaragó
Felirat:

Vitéz velikei besenyői Skublics Viktor 1881-1934.

Megjegyzés:

Földbirtokos, szkv. sorhajóhadnagy, ny. m. kir. tengerhajózási főfelügyelő, a Pápai Takarékpénztár alelnöke.

A tengerészetnél szolgált és ott sorhajóhadnagyi rangot ért el, a világháborúban a legendás hírű Novarra fedélzetén, Horthy kormányzó parancsnoksága alatt szolgált és vett részt hősi küzdelmekben. Háború után előbb a magyar folyam- és tengerhajózásnál működött, ahol főfelügyelői rangot nyert, majd Pápán telepedett le és itt gazdálkodott. Háborús érdemeiért több kitüntetésben részesült és a vitézek rendjébe vétetett fel. Szeretetreméltó lényével városunk úri társaságának hamarosan népszerű tagja lett. A Pápai Takarékpénztár alelnökévé választotta s ebben a tisztében buzgóan működött a pénzintézet érdekében. Mintegy egy év előtt a gróf Esterházy hitbizományi uradalom zárgondnokává neveztetvén ki, ezt a megbízatást is nagy lelkiismeretességgel látta el.

Temetése e hó 24-én impozáns részvét mellett folyt le. A gyászoló családon kívül megjelent városunk úri társadalma, a helybeli tisztikar tagjai, kivonult egy szakasz huszár is és a frontharcosok küldöttsége. A gyászszertartást két káplán segédletével Németh József apátplébános végezte.

Forrás: Pápai Hírlap, XXIV. évf., 1927. 27. sz. 2. p. - Pápa és Vidéke, 31. évf., 1934. 43. sz. 3. p. - OSZK Gyászjelentések.