Helyi adatbázisok

Arcanum

Könyvtárunkban elérhető az Arcanum Digitális Tudománytár Plus adatbázisa.

Az ADT+ egy Interneten keresztül hozzáférhető, folyamatosan bővülő számítógépes adatbázis, amely kétrétegű PDF-eket és keresőprogramot tartalmaz. Az adatbázis jellemzően folyóiratokat, évkönyveket, periodikumokat, lexikonokat, családtörténeti-, helytörténeti-, hungarológia kiadványokat és könyveket foglal magába. Az adatok előállítója és a szoftver fejlesztője, üzemeltetője az ARCANUM Adatbázis Kft. Az előfizetéses adatbázis (amely IP tartományhoz kötött, a megadott gépeken így nem kell a belépéshez felhasználónév és jelszó) a könyvtár internetszolgáltatásra fenntartott asztali számítógépeiről elérhető.

A felhasználók korlátozás nélkül használhatják a rendszer keresőjét, szabadon böngészhetnek a dokumentumok tartalomjegyzékében, megjeleníthetik a PDF-eket, valamint oldalakat is letölthetnek (ez utóbbi szolgáltatás azonban technikai korlátozás alá esik). A könyvtár új szolgáltatásának részleteiről az intézmény szaktájékoztató kollégái szívesen adnak további felvilágosítást az érdeklődőknek a helyszínen, illetve a könyvtár elérhetőségein.

cím: https://www.arcanum.hu/hu/adt/

 

Jogtár

A Jogtár az adattartalmakat online felületen teszi elérhetővé felhasználóink számára, előnye, hogy mindig a legfrissebb adatokat tartalmazza, használatához csak internetkapcsolatra és egy böngészőre van szükség. Az év végi jogszabályváltozások időszakában ez különösen nagy segítség lehet az Ön számára!

A Jogtár tartalma:

 • Egyes magyar és európai uniós jogszabályok, ezek időrendi változásai
 • Európai bíróságok egyedi döntései és az európai jogi bibliográfiai anyagok
 • Változásmutatók, precíz közlöny-tartalomjegyzék, majdnem 200 jogterületi szűkítés és több mint 50 000 jogi tárgyszó
 • Alapszolgáltatásként 30 kommentár, valamint az összes BH, EBH és ABH
 • Szerkeszthető iratminta, és nyomtatványkitöltő Cégeditor
 • Időgépes kommentárok – a jogszabály-magyarázatok korábbi szövegváltozatai, évente kétszeri frissítéssel
 • Változásmutatók – 2002-től havi bontásban láthatja az új, a módosult és a hatályon kívül helyezett jogszabályokat
 • Döntvénytár több mint 150 000 döntvénye
 • Nagykommentárok és magyarázatok

A Jogtárban való keresést segíti például új keresőfunkció, a Gyorskereső, mely a begépelt karakterekre keresési javaslatokat ad, nem kell adatbázist választani a kereséshez, a találati lista gyorsan szűkíthető a találati lista melletti sáv és a találati lista feletti keresőmező segítségével, a joganyag kereséséhez elegendő az évszám, sorszám, kibocsátó adatok egyikét megadnia, mondatot, mondattöredéket is kijelölhet és másolhat, az utoljára megnyitott dokumentumok közvetlenül a Kezdőlapról is elérhetők.

 

Nava

Könyvtárunkban Nava Pont működik.

A NAVA - Nemzeti Audiovizuális Archívum - az országos földfelszíni terjesztésű televíziók és rádiók magyar gyártású vagy magyar vonatkozású műsorait gyűjti és szolgáltatja. Az archívum 2006. január 1-én kezdte meg munkáját. Könyvtárunk a NAVA gyűjteményéhez online hozzáférést biztosít. A NAVA szolgáltatásainak igénybevétele ingyenes. A NAVA gyűjteményéből nyomtatásra, másolásra és letöltésre nincs lehetőség! A NAVA archívumának adatbázisa kereshető, a benne található műsorok teljes terjedelmükben megtekinthetők. Az archívumban az m1, az m2, a Duna Tv, az RTL Klub, TV2, valamint a Magyar Rádió 3 csatornájának a 2006. január 1. óta sugárzott magyar gyártású vagy magyar vonatkozású műsorait találja meg.

Különgyűjtemények:

 • 100 magyar játékfilm - a Magyar Nemzeti Filmarchívum gyűjteménye 1941-1981
 • Magyar Világhíradók - a Magyar Nemzeti Filmarchívum gyűjteménye 1931-1943 közötti időszakból
 • Színház- és Filmművészeti Egyetem vizsgafilmjei 1955-1985-ből
 • Mediawave fesztiválfilmek
 • Mindentudás Egyeteme előadások 2002-2006-ból

Az archívumokban szabadon kereshet, a Magyar Világhíradókat és a Színház- és Filmművészeti Egyetem vizsgafilmjeit bárhonnan szabadon megtekintheti, a NAVA kötelespéldány-archívum és a Különgyűjtemények további anyagait azonban csak a NAVA-ponton nézheti meg.

cím: https://nava.hu/

 

Anyakönyvi adatbázisok

Mikrofilm anyakönyvek

Az adatbázis a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának állományában lévő anyakönyvek adatait, illetve - amennyiben rendelkezésre áll - azok digitális másolatait tartalmazza. A gyűjtemény nagy része az úgynevezett mormon mikrofilmezés keretén belül készült mikrofilmek szkennelt változatai, azonban folyamatosan bővül az adatbázis képállománya eddig be nem töltött anyakönyvek másolataival.

cím: http://adatbazisokonline.hu/adatbazis/mikrofilm-anyakonyvek

 

Osiris Kiadó

Az Osiris Kiadó az elmúlt években az egyik legismertebb és legigényesebb magyarországi tudományos és szépirodalmi könyvműhellyé vált. Indulása (1994) óta meghatározó szerepet tölt be a hazai humán és társadalomtudományi, felsőoktatási és szépirodalmi könyvkiadásban, s egyben szellemi műhelyként is működik. Olyan elismert kutatók és szerzők kötődnek a kiadóhoz, mint Bihari Mihály, Domonkos Mátyás, Ferencz Győző, Hankis Elemér, Kósa László, Kosáry Domokos, Kukorelli István, Lázár Ervin, Romsics Ignác, Vermes Géza stb. Tudományos, felsőoktatási és igényes ismeretterjesztő könyveik a magyar humán értelmiség, az egyetemi hallgatók és a művelt, érdeklődő olvasók számára készülnek. A könyvműhely évente átlag kétszáz címet jelentet meg, amelynek nagy része eredeti magyar mű, kisebb része fordítás.

A Jókai Mór Városi Könyvtár számítógépein ingyenesen elérhető adatbázisuk:  http://www.szaktars.hu/osiris