A révész

Szerző
Justin Cronin

A szabadulás New York Times-bestseller szerzője, Justin Cronin ezúttal egy önálló, lélegzetelállító sci-fi regénnyel jelentkezik egy eldugott, utópikus társadalomról, ahol a jólétnél semmi sem fontosabb, még az igazság sem...

Az óceán által körbeölelt Prosperát a Tervező néven ismert, rejtélyes zseni építette. A sziget menedéket kínál a hanyatló külvilág borzalmaitól: azok a szerencsések, akik Prospera polgárainak mondhatják magukat, hosszú és boldog életet élnek. Fizikai és mentális állapotukat beépített érzékelők figyelik, és amikor 10 százalék alá csökken az élettani értékük, a nyugalmazási szerződés értelmében a Gyámtelepre kerülnek, hogy testileg-lelkileg újjászületve léphessenek be egy új létezésbe.

Proctor Bennett a Társadalmi Szerződések részlegénél dolgozik révészként. Az ő feladata a nyugalmazás végrehajtása: tapintatosan vezeti az utolsó útjukra induló nyugalmazottakat, de ha szükséges, ki is kényszeríti a nyugalmazást.

Proctorral azonban nincs minden rendben. Egyfelől álmodik, holott ez nem volna lehetséges Prospera polgárai számára. Másfelől vészjóslóan zuhan az élettani értéke. Amikor pedig eljön az a nap, amikor saját apját kell nyugalmaznia, az egy zavarba ejtő, rejtélyes üzenetet hagy hátra, mielőtt feltuszkolják a kompra.

A tökéletesnek tűnő rendszer napról napra repedezni látszik, Proctor pedig elkeseredetten az igazság nyomába veti magát - amíg még nem késő.